Lubicie?
Ja bardzo. Małe, duże, z czekoladą, z powidłami, czy jabłkami. Prawie każde.
Przepis dostałam od przyszłej Teściowej. Rogaliki są puszyste, lekkie. Polecam!
Potrzebujemy:
- 1kg mąki,
- 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 kostki drożdży,
- 250ml śmietany 18%,
nadzienie:
- potarte jabłka,
- powidła.
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.
Smacznego!
Każde rogaliki mają w sobie to coś, co urzeka. :) Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńI naprawdę są smaczne :)
UsuńTeż lubię, Twoje wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńte 1,5 kostki drożdży to ile w gramach bo sa różne gramatury drożdży a nie chcę dać za mało lub za duzo
Kostka 100 gramowa, przeważnie używam drożdży Babuni
Usuń