Przepis podejrzałam w programie Karola Okrasy. Troszkę go zmieniłam.
Kapusta w pomidorach będzie świetnym dodatkiem do obiadu. U mnie towarzyszyła pieczonym ziemniakom i schabowemu.
Uwielbiam kapustę pod każdą postacią. Aż dziwne, że nie podzieliłam się żadnym przepisem z jej udziałem.
Kapusta jest nisko kaloryczna. Posiada bardzo dużo witaminy C, komplet witamin z grupy B oraz witaminy A, E i K. Jest bogata w wapń, magnez i potas. Zawiera także kwas foliowy i żelazo. Kapusta leczy kaca, choroby stawów. Zapobiega anemii i obrzękom. Podnosi odporność. Ma dobry wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie. Dlatego jeśli tylko ją lubicie, zachęcam do częstego spożywania w każdej postaci :)
Potrzebujemy:
- 1 kapusta,
- 1 puszka pomidorów,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- skórka z 1 limonki,
- kolendra (możesz użyć odrobiny oregano zamiast kolendry),
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- woda.
Przygotowanie
Kapustę płuczemy i kroimy na kawałki mniej więcej 2cm. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. Dodajemy kapustę. Wlewamy około 1,5-2 szklanki wody. Ponownie doprawiamy, dodajemy startą skórkę z limonki i gotujemy. Po około 40 minutach odparowujemy wodę. Na koniec doprawiamy świeżą kolendrą lub oregano. Można też dodać koperek lub pietruszkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz