Dziś urządziliśmy sobie taki mały, spóźniony, kulinarny Dzień Dziecka. Na obiad przygotowaliśmy pizzę na cienkim spodzie, bo za taką najbardziej przepadamy. Jeśli również jesteście miłośnikami takiego ciasta to polecam. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com. Pani Doroto, dziękujemy za przepis!
Potrzebujemy:
Na ciasto:
- 25 g drożdży świeżych,
- 1,5 szkl. letniej wody,
- 3,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli.
Na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów,
- pieprz i sól (po dużej szczypcie)
- odrobina soku z cytryny,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 posiekane ząbki czosnku.
Dodatki (według uznania):
- kukurydza,
- czerwona fasola,
- salami,
- cebula,
- pieczarki,
- kiełbasa,
- papryka,
- papryka,
- żółty ser.
Przygotowanie
Proponuję najpierw przygotować sos pomidorowy. Wszystkie składniki blendujemy i odstawiamy do lodówki.
W związku z tym, że używamy świeżych drożdży, musimy najpierw przygotować rozczyn. W tym celu w misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy łyżką cukru. Następnie zalewamy letnim mlekiem- około 1/4 szklanki. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Teraz możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki wraz z rozczynem i wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste dodaj mąkę, ciasto powinno odchodzić od ręki, ale pozostać elastyczne). Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią lub pozostawiamy w misce i przykrywamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Z ciasta przygotujemy 3 pizze o średnicy około 30cm lub 2 na blaszkach z piekarnika. Ja wybrałam tę drugą opcję. Blachy należy wysmarować oliwą. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na blachy.
Tak przygotowane ciasto lekko nakłuwamy widelcem. Następnie rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy i wykładamy wybrane dodatki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz