U podnóża naturalnej granicy utworzonej przez Alpy rozciąga się w kierunku północnym i zachodnim włoski Piemont. Piemonckie winiarstwo koncentruje się na południe od Turynu, stolicy wermutu.
Winnice występują na ziemiach ilasto - wapiennych, bardzo korzystnych dla nebbiolo, typowego piemonckiego szczepu, jednego z najstarszych szczepów czerwonych, pochodzącego jeszcze z czasów rzymskich. Wytwarza się z niego dwa najlepsze czerwone wina włoskie- barolo i barbaresco. Pierwszy z nich ma charakter bardzo męski, krzepkość i moc, natomiast drugi jest bardzo kobiecy i harmonijny. Obydwa zawierają taniny i muszą się starzeć wiele lat w dębowych kadziach. Najlepsze leżakują w beczkach, by później dochodzić w butelkach.
Jeśli chodzi o inne wina z tego regionu to warto wspomnieć o asti spumante- musującym muskacie oraz barberę z Alby.
BIAŁA TRUFLA
Jeśli chodzi o Albę to jest ona stolicą gastronomicznego skarbu- białej trufli z Piemontu. Jest to podziemny owocnik grzyba z gatunku Tuber magnatum pico, który rośnie w naturalnej symbiozie z lipą, wierzbą i topolą. Można je znaleźć jesienią. Białą truflę degustuje się koniecznie na surowo (w odróżnieniu od czarnej). Należy podawać ją pokrojoną w cieniutkie plasterki, ułożoną na półmisku gnocci lub risotto, by mogła wydzielić aromaty próchnicy, paproci, poszycia leśnego z lekką nutą czosnkową i starego parmezanu. Doskonale komponuje się z winem barolo i barbaresco.
Jeśli chodzi o Albę to jest ona stolicą gastronomicznego skarbu- białej trufli z Piemontu. Jest to podziemny owocnik grzyba z gatunku Tuber magnatum pico, który rośnie w naturalnej symbiozie z lipą, wierzbą i topolą. Można je znaleźć jesienią. Białą truflę degustuje się koniecznie na surowo (w odróżnieniu od czarnej). Należy podawać ją pokrojoną w cieniutkie plasterki, ułożoną na półmisku gnocci lub risotto, by mogła wydzielić aromaty próchnicy, paproci, poszycia leśnego z lekką nutą czosnkową i starego parmezanu. Doskonale komponuje się z winem barolo i barbaresco.
Pojęcia:
taniny- substancje powodujące wrażenie ściągania w ustach, obecne w skórkach winogron, szypułkach i pestkach; bardzo ważne dla procesu produkcji wina czerwonego, ponieważ dodają mu ciała i działają jako czynnik konserwujący
ciało- jest to termin określający ciężar i teksturę wina w ustach; bogate, "ciężkie" wino nazywa się winem z ciałem, natomiast lekkie winem "cienkim"
(Na podstawie: Wyjątkowe wina. Największe wina świata oraz Wino. Chcesz wiedzieć więcej?)