Zastanawiałam się, czy przygotować post słodki czy słony. Wygrał słony. Ostatnio staram się ograniczać słodycze- ślub zbliża się wielkimi krokami.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam piersi z kurczaka duszone i zapiekane pod pierzynką z pora, sosu tatarskiego i żółtego sera. Danie gotowe w 35 minut! Przepis idealny dla zapracowanych.
Potrzebujemy:
- 500g piersi kurczaka lub indyka,
- por,
- 6-8 plasterków żółtego sera,
- kilka łyżek sosu tatarskiego,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- folia aluminiowa.
Przygotowanie
Piersi z kurczaka filetujemy i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem. Filety wykładamy na blaszce. Smarujemy sosem tatarskim. Por kroimy w cienkie talarki i obsypujemy nim kurczaka. Następnie otulamy plastrami żółtego sera.
Blaszkę przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni (góra-dół). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Po 20 minutach zdejmujemy folię i podpiekamy przez kolejne 10 minut. W między czasie proponuję ugotować ziemniaki lub ryż. Pyszny obiad gotowy :)
Smacznego!
Pyszne!!! :) na niedzielny obiad idealne i proste.
OdpowiedzUsuń