środa, 24 grudnia 2014
sobota, 6 grudnia 2014
Sałatka meksykańska
Uzupełniam zakładkę "Sałatki" :)
Czy jesienią i zimą również macie częściej ochotę na takie przysmaki? Uwielbiam rozpieszczać bliskich i siebie, gdy na dworze jest chłodno.
Obecnie to jedna z moich ulubionych sałatek, ale nie było tak zawsze. Otóż, jako dziecko smakowała mi z niej tylko kukurydza ;) Sałatka meksykańska mojej Mamy. Do dzieła!
Potrzebujemy:
- 400g czerwonej fasoli (1 puszka),
- 300-400g kukurydzy (1 puszka),
- seler konserwowy, wiórki - 1 słoik,
- 3-4 ogórki konserwowe lub korniszony,
- cebulka marynowana - 1 słoik,
-2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Do miski dodajemy kolejno, odsączone: fasolę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, odsączony i pokrojony seler, cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe. Sałatka gotowa w 5 minut!
Smacznego!
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Rogaliki
Lubicie?
Ja bardzo. Małe, duże, z czekoladą, z powidłami, czy jabłkami. Prawie każde.
Przepis dostałam od przyszłej Teściowej. Rogaliki są puszyste, lekkie. Polecam!
Potrzebujemy:
- 1kg mąki,
- 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 kostki drożdży,
- 250ml śmietany 18%,
nadzienie:
- potarte jabłka,
- powidła.
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)