Ciasto, którego nie jadłam od kilkunastu lat!
Po raz pierwszy wykonałam go samodzielnie. Zawsze to moja Mama serwowała je na imieniny lub urodziny. Ciasto, które lubią dzieci. Dlaczego? Bo zawiera banany i galaretki, czyli to co dzieciaki uwielbiają.
Potrzebujemy:
Biszkopt
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Zamiast samodzielnie piec biszkopt możesz foremkę do pieczenia wyłożyć biszkoptami.
Oraz
- 6 bananów,
- 3 galaretki cytrynowe,
- 1 kostka margaryny do pieczenia,
- 1 szklanka cukru.
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Spód blaszki o wymiarach 30 x 50 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po upieczeniu gorący biszkopt (w foremce) upuszczamy na podłogę z wysokości 30-40 cm.
Masa bananowa
Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy 5 pokrojonych w kostkę bananów i dalej miksujemy. Dodajemy dwie gęstniejące galaretki (rozpuszczone wcześniej w 2 szklankach wody). Masę wylewamy na zimny biszkopt (lub biszkopty) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec kroimy w talarki ostatniego banana i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach ciasto będzie można pałaszować.
Smacznego!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń