wtorek, 1 listopada 2016

Bananowiec

Ciasto, którego nie jadłam od kilkunastu lat!
Po raz pierwszy wykonałam go samodzielnie. Zawsze to moja Mama serwowała je na imieniny lub urodziny. Ciasto, które lubią dzieci. Dlaczego? Bo zawiera banany i galaretki, czyli to co dzieciaki uwielbiają. 

bananowiec, ciasto bananowe, ciasto z bananami, ciasto z dzieciństwa, deser z dzieciństwa, banany, przepis na ciasto z bananami, smaki dziecieństwa


Potrzebujemy:

Biszkopt
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Zamiast samodzielnie piec biszkopt możesz foremkę do pieczenia wyłożyć biszkoptami.

Oraz
- 6 bananów,
- 3 galaretki cytrynowe,
- 1 kostka margaryny do pieczenia,
- 1 szklanka cukru.

Przygotowanie

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. 
Spód blaszki o wymiarach 30 x 50 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po upieczeniu gorący biszkopt (w foremce) upuszczamy na podłogę z wysokości 30-40 cm. 

Masa bananowa
Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy 5 pokrojonych w kostkę bananów i dalej miksujemy. Dodajemy dwie gęstniejące galaretki (rozpuszczone wcześniej w 2 szklankach wody). Masę wylewamy na zimny biszkopt (lub biszkopty) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec kroimy w talarki ostatniego banana i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach ciasto będzie można pałaszować.

bananowiec, ciasto bananowe, ciasto z bananami, ciasto z dzieciństwa, deser z dzieciństwa, banany, przepis na ciasto z bananami, smaki dziecieństwa

Smacznego!

1 komentarz: