Jak szaleć, to szaleć!
Oto moja druga propozycja na racuchy z karmelizowanymi gruszkami. Tym razem kakaowe! Są lżejsze i delikatniejsze. Smażymy je nie dłużej niż wersję bez kakao. Obłędnie deserowy obiad. A może zaserwujecie je na deser? Wybór należy do Was.
Potrzebujemy:
Karmelizowane gruszki
- 2 gruszki,
- 2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
Ciasto
- 250ml mleka,
- 250ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao
- 300g mąki pszennej,
- szczypta soli,
-1-2 łyżki cukru,
- odrobina oleju.
Przygotowanie
Karmelizowane gruszki
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy
drobny cukier i czekamy aż się rozpuści. Bardzo ważne- nie mieszaj
cukru! Poczekaj aż sam się rozpuści i przybierze złoto-brązowy kolor.
Karmel szybko się przypala więc, gdy tylko uzyskasz złoto-brązowy kolor
dodaj do garnka gruszki. Uważaj na karmel i parę. Mają bardzo wysoką
temperaturę! Mieszaj co jakiś czas. Pozostaw gruszki na ogniu do momentu
odparowania soku (3-4 minuty). Gruszki muszą być dokładnie obtoczone w
karmelu.
Ciasto kakaowe
Łączymy wszystkie składniki. Gdy karmelizowane gruszki ostygną dodajemy
je do ciasta. Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej
patelni z olejem, formujemy łyżką placki. Smażymy z obu stron. Placki będą delikatniejsze niż w wersji bez kakao. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy obsypane cukrem
pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz