Miałam ostatnio sporo czasu na poszukiwanie nowych wyzwań kulinarnych i powiem szczerze, że uzbierała się spora lista. Eksperymenty z domowym pieczywem postanowiłam rozpocząć od czegoś prostego, mianowicie od aromatycznych bułeczek prowansalskich. Przepis pochodzi z książki Smak Miłości Agnieszki Maciąg. Do ostatniej chwili nie wierzyłam, że bułeczki w moim wykonaniu będą jadalne, ale udało się. Dodam jeszcze, że w całym domu do wieczora unosił się piękny zapach. Zatem do dzieła.
Potrzebujemy:
- 300g mąki pszennej,
- 50g otrębów owsianych,
- 20ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki ciepłego mleka,
- 180g letniej wody,
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem,
- pestki słonecznika, dyni, sezam, mak - wedle uznania.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru trzcinowego. Odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować.
W dużej misce mieszamy mąkę, otręby, sól, cukier i zioła. Można dodać także kminek. Pominęłam go, ponieważ za nim nie przepadam. Następnie robimy małe wgłębienie i wlewamy olej z oraz część wodę, powiedzmy połowę, a także drożdże. Ugniatamy ciasto stopniowo dolewając resztę wody. Ciasto musi być sprężyste. Formujemy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje- powinno ich być od 7 do 10. Formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki. Układamy je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Bułeczki smarujemy białkiem jajka i obsypujemy pestkami, sezamem, makiem. Jak kto lubi. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Smacznego!
Gratuluję :) ! Wyszły mistrzowsko :).
OdpowiedzUsuńKocham domowe pieczywo, muszę spróbować to zrobić!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/