Ostatnio mam ogromną ochotę na gruszki!
To niespodziewane zauroczenie trwa niemal od początku ciąży i jest bardzo dziwne, gdyż do tej pory za gruszkami nie przepadałam ;) Aaa właśnie- jeszcze o tym nie pisałam! W brzuchu rośnie mój mały pomocnik. Mam nadzieję, że będzie lubił spędzać czas w kuchni ze swoją mamą ;)
Wracając do gruszek- chciałam pokombinować z obiadem na słodko. Uwielbiam placki z jabłkami, więc stwierdziłam, że z gruszkami też powinny być smaczne i owszem, wyszły świetnie. Mam dla Was dwie propozycje. Dziś pierwsza z nich.
Potrzebujemy:
Karmelizowane gruszki
- 2 gruszki,
- 2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
Ciasto
- 250ml mleka,
- 250ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 300g mąki pszennej,
- szczypta soli,
-1-2 łyżki cukru,
- odrobina oleju.
Przygotowanie
Karmelizowane gruszki
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy drobny cukier i czekamy aż się rozpuści. Bardzo ważne- nie mieszaj cukru! Poczekaj aż sam się rozpuści i przybierze złoto-brązowy kolor. Karmel szybko się przypala więc, gdy tylko uzyskasz złoto-brązowy kolor dodaj do garnka gruszki. Uważaj na karmel i parę. Mają bardzo wysoką temperaturę! Mieszaj co jakiś czas. Pozostaw gruszki na ogniu do momentu odparowania soku (3-4 minuty). Gruszki muszą być dokładnie obtoczone w karmelu.
Ciasto
Łączymy wszystkie składniki. Gdy karmelizowane gruszki ostygną dodajemy je do ciasta. Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni z olejem, formujemy łyżką placki. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy obsypane cukrem pudrem lub polane miodem albo sosem, na przykład waniliowym.
Smacznego!
Pyychotka!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
OdpowiedzUsuń