Dzień dobry!
Chciałabym poinformować, że moje przepisy od wczoraj znajdziecie na Durszlaku :)
Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie, to mam dla Was coś pysznego.
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek. Od 1972 r. makaron ten musi posiadać wzorcowe wymiary: 8mm szerokości po ugotowaniu oraz 0,6 lub 0,8mm grubości. W tradycyjnym przepisie tagliatelle podaje się z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu. Ja dziś łamię ten przepis i podaję go z sosem śmietanowym ;)
Potrzebujemy:
- 250g makaronu tagliatelle,
- 400ml śmietany 18%,
- 200g boczku,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka duża,
- 500g pieczarek,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- 1 ząbek czosnku,
- ser.
Przygotowanie
Smażymy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Doprawiamy. Dodajemy paprykę. Osobno smażymy boczek. W między czasie gotujemy makaron. Do dużego garnka dodajemy usmażone składniki ze śmietaną. Całość doprawiamy i lekko odparowujemy. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go do warzyw z boczkiem. Talerze obsypujemy pietruszką i serem.
Smacznego!
Makaron wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń