Bigos! I to na dodatek z cukinii! Mniam.
Przepis jest prosty. Właściwie dodawałam do garnka to, co miałam pod ręką. Spontaniczne gotowanie i to bardzo, bo po 22.00. Nie lubię, gdy w kuchni coś się marnuje. Zostałam obdarowana kilkoma naprawdę dużymi cukiniami i trzeba było szybko coś wymyślić. Tak właśnie powstał ten bigos. Zapraszam!
Potrzebujemy:
- 2 duże cukinie,
- 2 duże cebule,
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku,
- kiełbasa podwawelska,
- 2 duże pomidory,
- sól, pieprz,
- pieprz kolorowy,
- ziele angielskie (3-4),
- liść laurowy (3-4),
- papryka słodka,
- 150g przecieru pomidorowego.
Przygotowanie
Kiełbasę z jedną, pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Cukinie oraz drugą cebulę ścieramy na dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili odlewamy nadmiar wody i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, około łyżeczki słodkiej papryki i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do garnka usmażoną kiełbasę z pomidorami oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 40-50 minut, do godziny.
Bigos można zamrozić i delektować się nim w chłodne, jesienne wieczory. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz