Nareszcie urlop! Doczekałam się. Teraz mogę troszkę nadgonić wpisy ;)
Latem zawsze z utęsknieniem czekam na pojawienie się cukinii. Zajadam się nią na różne sposoby- w placuszkach z papryką, z grilla, plastry w cieście, coś podobnego do bigosu... Możliwości jest dużo. Dziś przyszedł czas na placuszki :)
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia (naprawdę duża),
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula (może być czosnkowa),
- 1 ząbek czosnku,
- zioła prowansalskie,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Przygotowanie
Cukinię trzemy na dużych oczkach i doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Odsączamy nadmiar wody z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni formując placki. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Bardzo lubię je jeść w połączeniu z szybkim sosem, na który składają się ketchup i majonez.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz