Witam!
Miał pojawić się podczas Świąt Wielkanocnych, ale zaginęły mi zdjęcia. Obiecałam, że do niego wrócę i w końcu nadszedł ten moment. Śmietanowiec możecie przygotować z innymi owocami jednak uważam, że brzoskwinie pasują do niego najlepiej.
Potrzebujemy:
Spód i posypka
- 5 żółtek,
- 250g margaryny do pieczenia (1 kostka),
- 450g mąki pszennej (3 szkl.),
- 150g cukru (3/4 szkl.),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa
- 990 ml śmietany 18%,
- 220g cukru (1szklanka),
- 1 budyń śmietankowy Dr Oetker,
- 5 białek (ubitych),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- brzoskwinie w puszce.
Przygotowanie
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Składniki na spód ciasta zagniatamy. Odkładamy małą kulkę, by potem posypać nią górę ciasta. Pozostałym ciastem wyklejamy spód blachy. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Produkty na masę mieszamy razem łyżką, dodajemy brzoskwinie i na samym końcu ubite białka. Na górę ciasta rozsypujemy resztę zagniecionego ciasta. Pieczemy przez 60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz