wtorek, 29 września 2015

Złota zapiekanka

Witajcie po bardzo długiej przerwie!
Wyszłam za mąż i wróciłam z kolejnymi pomysłami i przepisami :)

Dzisiaj przygotowałam na obiad zapiekankę ziemniaczaną z cukinią, papryką i mięsem mielonym. Po kuchni roznosił się przepiękny zapach, a i smak nie rozczarował. Postanowiłam podzielić się tym prostym przepisem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

zapiekanka z ziemniaków, zapiekanka z ziemniakami, zapiekanka z cukinią, zapiekanką z mielonym, zapiekanka na obiad, przepis na zapiekankę, zapiekanka przepis, złota zapiekanka,


Potrzebujemy: 

- 5 dużych ziemniaków,
- 1 duża cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- pieprz i sól,
- bazylia,
- oregano,
- czerwona ostra papryka,
- olej,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
oraz
- 2,5 łyżki śmietany 18%,
- 2 jajka.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz czerwoną, ostrą papryką. Dorzucamy do cebulki i smażymy. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę smażymy. 
W drugim garnku podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę lub w piórka. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość podsmażamy mieszając wielokrotnie. Od czasu do czasu dolewamy odrobinę wody - zawsze pilnujemy, by odparowała. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy przesmażone mięso. Na patelni po mielonym smażymy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. W ten sposób zbieramy aromat po mięsie. Dodajemy do całości i jeszcze chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy. 
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w talarki. W misce rozkłócamy jajka i dodajemy śmietanę oraz odrobinę suszonej bazylii. 
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ziemniaki, farsz, ziemniaki, farsz. Całość zalewamy śmietaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-250 stopni i zapiekamy około 20-30 minut. Pilnujemy, by nie przypalić.

Smacznego!

sobota, 15 sierpnia 2015

Ogórki małosolne i kiszone

Ostatni moment na zaprawianie ogórków!
Moje od ponad trzech tygodni się kiszą. Małosolnymi już się nacieszyłam.

Przepis na ogórki otrzymałam od koleżanki z pracy, a właściwie od Jej babci. Takie przepisy są najlepsze i takim warto zaufać. Przepis wypróbowałam i gorąco Wam polecam.

zaprawianie ogórków, ogórki kiszone, kiszenie ogórków, przepis na ogórki kiszone, przepis na kiszone, przepis na ogórki małosolne, ogórki małosolne, zaprawy, zaprawianie, przetwory

Potrzebujemy:

- 5 kg ogórków (najlepiej niezbyt duże),
- chrzan,
- 2 główki czosnku,
- 2 pęczki kopru,
- sól kamienna,
- zimna woda,
- ocet,
- słoiki.

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy. Przekładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 2 godziny. W między czasie możemy przygotować pozostałe składniki. Czosnek rozdzielamy na ząbki i obieramy. Chrzan obieramy i kroimy w słupki około 5cm. Koper myjemy i również kroimy, łącznie z łodygami.
 Do każdego słoika wkładamy na dno koper, ząbek lub dwa czosnku (ilość zależy od wielkości słoika oraz upodobań, co do smaku- ja lubię wyraźny smak ogórków, więc wkładałam do słoików średnich dwa ząbki, a do dużych nawet 3-3,5) oraz chrzan - 2 lub 3 słupki. Następnie do każdego słoika wkładamy ogórki - bardzo ciasno. Nie mogą się poruszać. 
W misce rozpuszczamy sól kamienną - 1 łyżka na litr wody. Zalewamy ogórki. Na wierzch każdego słoika wlewamy: do mniejszych słoików 1 łyżeczkę octu, do dużych słoików 1 łyżkę octu. Jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne nie dodajemy octu. Słoiki mocno zakręcamy. Nad zlewem sprawdzamy czy nie ciekną. 
Przez pierwsze 3-4 doby ogórki będą intensywnie pracować. Może wyciekać z nich piana. Polecam, by zostawić je rozstawione na ręcznikach w jasnym miejscu. Po tym czasie wystarczy je wytrzeć i schować do spiżarni lub szafki. 

Które ogórki wolicie - małosolne czy kiszone? :)

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sałatka ziemniaczana

Klasyk!
Jedna z moich ulubionych sałatek. Dlaczego? Pewnie dlatego, że jest kwaśna :) i totalnie nieskomplikowana. 

Głównym składnikiem tej sałatki są ziemniaki - jak sama nazwa wskazuje. No tak i zaraz pomyślicie, że nie możecie jej zjeść, bo przecież ziemniaki źle wpływają na sylwetkę. Otóż nie! Ziemniak to warzywo, myślcie o tym w ten sposób. Poza tym nie chodzi o to żeby nie jeść ziemniaków, tylko nie łączyć ich z mięsem, sosami i tłuszczem. Grunt to równowaga.

Ziemniaki to nasi przyjaciele. Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witaminy C oraz beta karotenu, minerałów, błonnika i białka. Polecane w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. Pomagają w usuwaniu złego cholesterolu. Sok z surowych ziemniaków znany jest jako lek na wrzody żołądka, artretyzm i nadciśnienie, natomiast wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe. Zatem jedzmy ziemniaki, ale mądrze!

sałatka z ziemniaków, sałatka ziemniaczana, sałatka ziemniaki, sałatka z ziemniakami, ziemniaki, kartofle, sałatka przepis, sałatka przepisy, przepis na sałatkę z ziemniakami, kwaśna sałatka, kartofel salad,


Potrzebujemy: 

- 1-1,5 kg ziemniaków,
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
- 2-3 duże cebule,
- 600g ogórków konserwowych,
- sól i pieprz,
- majonez.

Przygotowanie

Ziemniaki  myjemy i gotujemy w mundurkach. Po przestudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki oraz ogórki również kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ze słoika po pieczarkach odlewamy około pół szklanki zalewy i mieszamy z 3-4 łyżkami majonezu. Wlewamy do sałatki. Mieszamy. Na każdym etapie możemy smakować sałatkę i doprawiać ją powoli- zarówno przyprawami jak i zalewą z majonezem. Ciężko jest mi podać konkretne proporcje. Sałatka powinna być kwaskowata i pikantna, ale bez przesady. Powinniśmy dążyć do równowagi smaku. Jeśli wyda Ci się, że potrzebnych jest, na przykład więcej ogórków- śmiało dodaj więcej :)

Smacznego!


piątek, 7 sierpnia 2015

Tort czekoladowy

Ślub zbliża się wielkimi krokami!
Brak czasu, brak czasu i jeszcze raz brak czasu. Doba jest za krótka!

Ślub tuż tuż, ale ostatnio mieliśmy okazję świętować ważne wydarzenie - 30 urodziny mojej Drugiej Połówki. Na tę okoliczność postanowiłam upiec coś pysznego. Przepis od Pani Doroty z MW, ale jak zapewne się domyślacie, zmodyfikowany przeze mnie. Jest pyszny! W smaku przypomina brownie :)

tort czekoladowy, tort z owocami, dobry tort, torty, tort przepis, przepis na tort, tort z malinami, tort z borówkami, tort z porzeczkami, torty, tort urodzinowy, tort na urodziny

Potrzebujemy:

Na jeden blat czekoladowy o średnicy 25cm
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 3/4 szklanki kakao,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 3/4 szklanki majonezu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki kawy mielonej,

Na krem:
- 2 żółtka,
- 1 litr mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 4 czubate łyżki mąki,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- odrobina ekstraktu z wanilii lub olejku waniliowego, 
- 200g masła 82%,

oraz
- 300g malin,
- 125g borówek amerykańskich,
- 125g czerwonych porzeczek.

Przygotowanie 

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
Kawę zaparzmy we wrzącym mleku i studzimy. Gdy będzie zimna, mieszamy z majonezem i cukrem. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Dodajemy do mieszanki z majonezem i mieszamy. Przelewamy do formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.Studzimy. 

Krem
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Do mieszanki należy dodać ekstrakt lub olejek. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu miksujemy z masłem.

Na paterze układamy jeden blat. Smarujemy go kremem budyniowym. Na wierz wykładamy owoce. Na to kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynność. Możesz stworzyć kilka pięter ;) Jeśli masz ochotę posyp tort cukrem pudrem. 
Radzę, by przechowywać tort w lodówce.

tort czekoladowy, tort z owocami, dobry tort, torty, tort przepis, przepis na tort, tort z malinami, tort z borówkami, tort z porzeczkami, torty, tort urodzinowy, tort na urodziny, tort bez jajek, bez jajek


Smacznego lub Wszystkiego Najlepszego!

sobota, 25 lipca 2015

Sałatka warstwowa z kalafiorem

Kalafior nie musi być nudny. 
Kojarzy się z warzywem podawanym z tartą bułką na obiad. Chciałabym zaproponować Wam sałatkę z kalafiorem w roli głównej.

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest cennym źródłem sodu, potasu, magnezu, manganu, wapnia, żelaza oraz witamin K, B1, B2, B6, C. Najcenniejszą substancją występującą w kalafiorach jest sulforafan. Substancja ta zapobiega niektórym nowotworom i przerzutom. Mechanizm działania tej substancji jest podobny do chemioterapii. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by w warzywie pozostały cenne witaminy i minerały obróbka powinna być możliwie jak najkrótsza. Zaleca się, by gotować go w następujący sposób: kalafiora dzielimy na różyczki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 2-3 minuty. Pozbędziemy się robaków. Odsączone różyczki gotujemy przez 4-5 minut z dodatkiem soli i cukru. 


kalafior, kalafiory, kalafior przepis, sałatka z kalafiorem, sałatka kalafiorowa, sałatka na lato, sałatki warstwowe przepisy, sałatka kalafior przepis, sałatka z jakiem, sałatka przekładana


Potrzebujemy:

- kalafior,
- 3 duże pomidory,
- 6 jajek,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- przyprawa tzatziki,
- majonez,
- serek waniliowy.

Przygotowanie

Gotujemy kalafiora. Najlepiej według wskazówek powyżej. Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki lub dość dużą kostkę. Doprawiamy pieprzem. Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki. 

Sos: serek waniliowy mieszamy z 3 łyżkami majonezu i dodajemy czosnek granulowany oraz przyprawę tzatziki (według uznania). 

W całkiem dużej misce układamy warstwowo: kalafior, pomidory, jajka, sos i znowu kalafior, pomidory, jajka, sos. W zależności od wielkości miski i ilości składników warstw może być kilka. Zawsze całość wieńczy kalafior.

Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej, by przed podaniem spędziła w niej minimum 2 godziny.

Smacznego!
Podzielić warzywo na różyczki. Namoczyć je na 2-3 minuty w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Pozbędziemy się wówczas robaczków, które też lubią kalafiora oraz skrócimy czas gotowania. Odsączone różyczki gotować ok. 4 minut we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html

sobota, 18 lipca 2015

Cukinia faszerowana

Cukinia!!!
Wiecie już, że ją uwielbiam. W ubiegłym roku zamieściłam kilka przepisów z jej udziałem. Czas na nowe. Ale najpierw kilka słów o tym warzywie.

Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Jej ojczystą ziemią są Włochy. Inna nazwa to kabaczek. Jest lekkostrawna i ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera magnez, żelazo, potas oraz witaminy A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Odkwasza organizm. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Mogą ją jeść już półroczne maluchy. Można ją jeść na surowo. Kwiaty też są jadalne.


cukinia faszerowana, cukinia z piekarnika, zapiekana cukinia, kabaczek faszerowany, kabaczki, przepis na cukinię, cukinia przepisy, cukinia przepis, cukinia z mięsem, cukinia faszerowana mięsem, zapiekana cukinia


Potrzebujemy:

- 2-3 średnie cukinie,
- 2 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- suszone pomidory z chili i bazylią,
- suszona natka pietruszki,
- ostra papryka mielona,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- 1 woreczek ryżu.

Przygotowanie

Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż. wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Łódeczki cukinii posypujemy solą. 
Gotujemy ryż. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. 2/3 przekładamy do miski. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, ostrą papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy z cebulą, która pozostała na patelni. Przekładamy mięso do miski.
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wraz z pokrojonym wnętrzem cukinii oraz z przesmażoną cebulą na patelnie, na której wcześniej smażyło się mięso. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i ponownie ostrą papryką mieloną. Czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Całość powinna dusić się około 10 minut. Można ponownie doprawić. Warzywa dodajemy do miski z mięsem wraz z ugotowanym ryżem. Mieszamy. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łódeczki cukinii wypełniamy farszem i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. 

cukinia faszerowana, cukinia z piekarnika, zapiekana cukinia, kabaczek faszerowany, kabaczki, przepis na cukinię, cukinia przepisy, cukinia przepis, cukinia z mięsem, cukinia faszerowana mięsem, zapiekana cukinia

Pod koniec pieczenia możemy rozchylić folię. Jeśli mamy ochotę możemy na wierzch cukinii położyć żółty ser. 

Smacznego!

czwartek, 16 lipca 2015

Pleśniak z czarnymi porzeczkami

W lewym narożniku udka z kurczaka w miodzie, w prawym pleśniak z porzeczkami. Walka była bardzo wyrównana. Pojedynek na Facebooku wygrał smak słodki! Zwycięzcą zatem został pleśniak z porzeczkami. Upiekłam go na urodziny mojego Taty. Bardzo podoba mi się w nim lekko kwaśny smak, który cudnie równoważą słodka bezowa pianka i kruszonka. 

Jeśli nie lubicie porzeczek z powodzeniem możecie zastąpić je swoimi ulubionymi owocami.


pleśniak, pleśniak z owocami, domowe ciasto, pleśniak z porzeczkami, ciasto z porzeczkami, czarne porzeczki przepis, porzeczki przepis, plesniak, przepis na ciasto z owocami, ciasto z kruszonką, porzeczki,


Potrzebujemy:

Spód i kruszonka
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru,
- 250g margaryny do pieczenia,
- 5 żółtek,

Beza
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

oraz
- 350-500g czarnych porzeczek.

Przygotowanie 

Sprawa jest bardzo prosta. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Składniki na spód i kruszonkę łączymy i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, a resztą wyklejamy blachę. Na ciasto wykładamy porzeczki. Następnie wylewamy puszystą, błyszczącą pianę z ubitych z cukrem białek. Na wierzch ciasta kruszymy odłożone wcześniej zagniecione ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie można obsypać cukrem pudrem.

pleśniak, pleśniak z owocami, domowe ciasto, pleśniak z porzeczkami, ciasto z porzeczkami, czarne porzeczki przepis, porzeczki przepis, plesniak, przepis na ciasto z owocami, ciasto z kruszonką, porzeczki,

Smacznego!