Cukinia!!!
Wiecie już, że ją uwielbiam. W ubiegłym roku zamieściłam kilka przepisów z jej udziałem. Czas na nowe. Ale najpierw kilka słów o tym warzywie.
Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Jej ojczystą ziemią są Włochy. Inna nazwa to kabaczek. Jest lekkostrawna i ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera magnez, żelazo, potas oraz witaminy A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Odkwasza organizm. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Mogą ją jeść już półroczne maluchy. Można ją jeść na surowo. Kwiaty też są jadalne.
Potrzebujemy:
- 2-3 średnie cukinie,
- 2 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- suszone pomidory z chili i bazylią,
- suszona natka pietruszki,
- ostra papryka mielona,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- 1 woreczek ryżu.
Przygotowanie
Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż. wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Łódeczki cukinii posypujemy solą.
Gotujemy ryż. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. 2/3 przekładamy do miski. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, ostrą papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy z cebulą, która pozostała na patelni. Przekładamy mięso do miski.
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wraz z pokrojonym wnętrzem cukinii oraz z przesmażoną cebulą na patelnie, na której wcześniej smażyło się mięso. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i ponownie ostrą papryką mieloną. Czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Całość powinna dusić się około 10 minut. Można ponownie doprawić. Warzywa dodajemy do miski z mięsem wraz z ugotowanym ryżem. Mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łódeczki cukinii wypełniamy farszem i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Pod koniec pieczenia możemy rozchylić folię. Jeśli mamy ochotę możemy na wierzch cukinii położyć żółty ser.
Smacznego!
Wygląda i smakuje pysznie. Robiłam, polecam. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń