Kalafior nie musi być nudny.
Kojarzy się z warzywem podawanym z tartą bułką na obiad. Chciałabym zaproponować Wam sałatkę z kalafiorem w roli głównej.
Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest cennym źródłem sodu, potasu, magnezu, manganu, wapnia, żelaza oraz witamin K, B1, B2, B6, C. Najcenniejszą substancją występującą w kalafiorach jest sulforafan. Substancja ta zapobiega niektórym nowotworom i przerzutom. Mechanizm działania tej substancji jest podobny do chemioterapii. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by w warzywie pozostały cenne witaminy i minerały obróbka powinna być możliwie jak najkrótsza. Zaleca się, by gotować go w następujący sposób: kalafiora dzielimy na różyczki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 2-3 minuty. Pozbędziemy się robaków. Odsączone różyczki gotujemy przez 4-5 minut z dodatkiem soli i cukru.
Potrzebujemy:
- kalafior,
- 3 duże pomidory,
- 6 jajek,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- przyprawa tzatziki,
- majonez,
- serek waniliowy.
Przygotowanie
Gotujemy kalafiora. Najlepiej według wskazówek powyżej. Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki lub dość dużą kostkę. Doprawiamy pieprzem. Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki.
Sos: serek waniliowy mieszamy z 3 łyżkami majonezu i dodajemy czosnek granulowany oraz przyprawę tzatziki (według uznania).
W całkiem dużej misce układamy warstwowo: kalafior, pomidory, jajka, sos i znowu kalafior, pomidory, jajka, sos. W zależności od wielkości miski i ilości składników warstw może być kilka. Zawsze całość wieńczy kalafior.
Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej, by przed podaniem spędziła w niej minimum 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz