Witajcie po bardzo długiej przerwie!
Obiecałam sporo przepisów prosto z włoskiej wyprawy i nie martwcie się, wkrótce się pojawią. Dajcie mi jeszcze trochę czasu :)
Ten post nie mógł czekać. To ostatni moment na zaprawianie ogórków! Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy, Magdy. Ogórki są obłędnie dobre i z pewnością przypadną Wam do gustu.
Potrzebujemy:
- 5kg ogórków,
- 4 główki czosnku,
- 16 łyżek stołowych oleju,
- 1 kg cukru,
- 3 szklanki octu,
- 4 łyżki chili w proszku,
- 8 łyżek soli kamiennej.
Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Zasypujemy solą i zostawiamy na 10 godzin.
Odlewamy wodę, dodajemy chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy mocno rozgrzany olej. Ocet zagotowujemy z cukrem. Zalewamy ogórki. Mieszamy i zostawiamy na 10 godzin. Następnie wkładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Gotowe! Słoików nie trzeba pasteryzować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz