Witam po dłuższej przerwie :)
Wiecie, że kocham truskawki, więc zapewne nie dziwi Was, że teraz pojawiać się będą przepisy z wykorzystaniem tych owoców. Nie jestem najlepszym ekspertem jeśli chodzi o torty. Nie wychodzą mi specjalnie dobrze, ale gdy jest okazja to cały czas próbuję. Tym razem zmierzyłam się z tortem na urodziny mojej Mamy. Dzięki Pani Dorocie tort wyszedł pyszny, dlatego dzielę się z Wami przepisem, jak zwykle odrobinę zmodyfikowanym.
Potrzebujemy:
Biszkopt
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem waniliowy
- 800 g kwaśnej śmietany 18%,
- ziarenka z dwóch lasek wanilii,
- opcjonalnie cukier puder.
Mus truskawkowy
- 300 g truskawek,
- 2 łyżki drobnego cukru.
Oraz
- 500 g truskawek.
Przygotowanie
1. Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Potem żółtko po żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie łączymy składniki za pomocą szpatułki. Tortownicę o wymiarach 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko spód. Boków nie smarujemy tłuszczem. Delikatnie przekładamy masę do foremki i wyrównujemy.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Gorące ciasto tuż po wyjęciu z piekarnika zrzucamy na podłogę z wysokości około 30 cm (biszkopt nie opadnie). Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie kroimy na 3 blaty.
Uwaga: Ciasto musi być całkowicie wystudzone.
2. Krem waniliowy
Śmietanę wykładamy do miski. Następnie kroimy wzdłuż laski wanilii i wydobywamy ziarenka. Dodajemy je do śmietany i energicznie mieszamy. Jeśli chcecie, by krem był słodszy dodajcie cukier puder.
3. Mus truskawkowy
Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Wrzucamy do rondelka i gotujemy. Gdy puszczą sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze około 10 minut na średnim ogniu. Gdy mus wystygnie blendujemy na gładką masę.
Na paterę wykładamy pierwszy blat. Dość hojnie smarujemy go kremem waniliowym. Następnie wykładamy 2-3 łyżki musu truskawkowego oraz na wierzch pokrojone na plasterki truskawki. Dokładamy blat i powtarzamy te same czynności. Na ostatniej warstwie pomijamy mus, a truskawki kroimy na połówki i układamy.
Ciasto powinno stać kilka godzin poza lodówką, by biszkopt dobrze nasiąkł kremem (chyba, że jest bardzo ciepło, wówczas wystarczy godzina lub dwie). Następnie wkładamy go do lodówki.
Smacznego!
Poproszę o kawałek tego tortu, biorę bo pewnie jest pyszny.
OdpowiedzUsuń