Jesień!
Uwielbiam jesień, no pod warunkiem, że jest słonecznie i liście drzew są złoto-czerwone.
Latem poznaliście przepis na ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Postanowiłam to udowodnić! Przygotowałam ciasto z jabłkami i cynamonem. Smakowało mi bardziej niż to z truskawkami.
Potrzebujemy:
- 2 duże, słodkie jabłka,
- cynamon,
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- cukier puder.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy powstanie błyszcząca piana dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie powoli dolewamy olej i miksujemy. Na koniec ekstrakt i ubijamy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy około łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
Dno okrągłej formy o średnicy 23-25 cm z odpinaną obręczą wykładamy
papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Jabłka obieramy i kroimy w talarki. Obtaczamy je w cukrze i cynamonie. Wykładamy je na wierzch ciasta i lekko
wciskamy do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę (do
suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ale pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG:)