Bardzo smaczne ciasto. Prażony słonecznik dobrze komponuje się z kremem. Nie jestem fanką gotowej polewy czekoladowej, ale czasem można zrobić wyjątek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i dosyć słodkie. Powinno zaspokoić ochotę na słodkości każdego łasucha. Przepis pochodzi z jednej z mini książeczek z przepisami.
Potrzebujemy:
- 6 jajek,
- 8 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 5-6 łyżek mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 200g ziaren słonecznika,
- 250g margaryny do pieczenia + 1/3 kostki,
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej.
Przygotowanie:
Białka ubijamy z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i kakao wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto należy podzielić na pół.
250g margaryny ucieramy z masą krówkową. Pozostały tłuszcz ucieramy z 2 łyżkami cukru. Masę rozsmarowujemy na blaszce pokrytej pergaminem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy do masy uprażony słonecznik.
Blaty ciasta przekładamy kremem. Całość dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz