środa, 24 października 2012

Włoskie wina - Toskania

Na znaczenie wina we Włoszech składają się dwa czynniki- śródziemnomorski klimat oraz włoska tradycja enologiczna. Włochy są największym producentem i eksporterem win na świecie. 

Dlaczego zaczynam od win włoskich? Odpowiedź na to pytanie jest prosta- uwielbiam włoskie wina. Dobrze, przyznam, że nie tylko o to chodzi. Moim marzeniem jest podróż po Włoszech a szczególnie odwiedzenie przepięknej, słonecznej Toskanii. I od tego regionu zaczniemy.

Toskania słynie z pięknych krajobrazów, bogactwa kulturowego miast i znakomitą kuchnią. Winiarstwo w Toskanii zajmuje miejsce szczególne. Chianti jest najbardziej rozpoznawalną za granicą nazwą wina włoskiego i słowem, które od razu przywodzi na myśl Toskanię. 
Chianti pochodzi z ziemi, której łupkowata glina miesza się z piaskiem, żwirami i wapieniem, a łączy w sobie nie mniej niż pięć różnych odmian, wśród których dominuje, moje ulubione sangiovese. Właśnia ta odmiana przyczyniła się do powstania jednego z najlepszych win włoskich - brunello di montalcino. Toskania proponuje też vin santo, złociste wino deserowe, otrzymane z suszonych kiści winogron. Wspomnieć należy także o vino nobile di montepulciano, produkowane na wzgórzach otaczających Sienę. 


Czy wiecie, że...


Tak jak tempranillo charakteryzuje Hiszpanię, sangiovese jest odmianą specyficzną włoską. To z niej powstało najbardziej znane na świecie włoskie wino - chianti, to ona także służy za bazę wielu win stołowych. Poza Włochami uprawa sangiovese zaczyna dawać godne uwagi rezultaty w Australii i Chile.

(Na podstawie: Wyjątkowe wina. Największe wina świata)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz