Strony
▼
środa, 24 grudnia 2014
sobota, 6 grudnia 2014
Sałatka meksykańska
Uzupełniam zakładkę "Sałatki" :)
Czy jesienią i zimą również macie częściej ochotę na takie przysmaki? Uwielbiam rozpieszczać bliskich i siebie, gdy na dworze jest chłodno.
Obecnie to jedna z moich ulubionych sałatek, ale nie było tak zawsze. Otóż, jako dziecko smakowała mi z niej tylko kukurydza ;) Sałatka meksykańska mojej Mamy. Do dzieła!
Potrzebujemy:
- 400g czerwonej fasoli (1 puszka),
- 300-400g kukurydzy (1 puszka),
- seler konserwowy, wiórki - 1 słoik,
- 3-4 ogórki konserwowe lub korniszony,
- cebulka marynowana - 1 słoik,
-2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Do miski dodajemy kolejno, odsączone: fasolę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, odsączony i pokrojony seler, cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe. Sałatka gotowa w 5 minut!
Smacznego!
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Rogaliki
Lubicie?
Ja bardzo. Małe, duże, z czekoladą, z powidłami, czy jabłkami. Prawie każde.
Przepis dostałam od przyszłej Teściowej. Rogaliki są puszyste, lekkie. Polecam!
Potrzebujemy:
- 1kg mąki,
- 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 kostki drożdży,
- 250ml śmietany 18%,
nadzienie:
- potarte jabłka,
- powidła.
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.
Smacznego!
sobota, 29 listopada 2014
Tarta kokosowa
Przed Wami tarta kokosowa bez pieczenia.
Jak powstała? Zostałam poproszona przez moją Mamę o przygotowanie czegoś dobrego, co nie wymaga pieczenia. I oto jest- tarta, która smakuje jak Rafaello. Pychotka!
Potrzebujemy:
spód
- 300g herbatników,
- 120g masła 82%,
- 50g wiórków kokosowych.
masa
- 500ml śmietany 30%,
- 150g białej czekolady,
- 100g wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy. Dodajemy masło, wiórki i zagniatamy. Przygotowaną
mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na
przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wykładamy na spód tarty. Obsypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Smacznego!
sobota, 22 listopada 2014
Kasza jaglana z malinami
Dzień dobry!
Pyszne i pożywne śniadanie możecie przygotować bez problemu w 20 minut. Tyle czasu potrzebuje kasza jaglana, by stać się puszystą i smaczną.
Zachęcam Was, sięgajcie po kaszę! To jedna z najzdrowszych kasz. Ma bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe.
Potrzebujemy:
- 5 łyżek kaszy jaglanej,
- szklanka mleka,
- odrobina cukru,
- maliny.
Przygotowanie
Kaszę przelewamy wrzątkiem i dodajemy do zagotowanego z cukrem mleka. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Przelewamy do miseczki i dodajemy maliny. Mogą być świeże, mrożone lub przetworzone. Możecie wrzucić maliny do garnka, lekko posłodzić i wyłożyć wraz z sokiem na kaszę.
Smacznego!
poniedziałek, 27 października 2014
Tort szpinakowy, czyli Leśny Mech
Gdy po raz pierwszy jadłam to ciasto, wprost nie mogłam uwierzyć, że zawiera szpinak. Postanowiłam, że muszę je upiec i obiecałam Wam, że to zrobię. Ten czas właśnie nadszedł. To mój torcik urodzinowy :)
Jest absolutnie pyszny! Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Owoce granatu ze śmietaną idealnie się z nim komponują.
W sieci znajdziecie całe mnóstwo przepisów na Leśny Mech. Ja wykorzystałam ten poniżej.
Potrzebujemy:
- 450g drobnego, mrożonego szpinaku,
- 3 jajka,
- 300-340g mąki krupczatki (2 szkl.),
- 260g cukru (1 i 1/3 szkl.),
- 260ml oleju (1 i 1/3 szkl.),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300ml śmietany 30%,
- 2 Śmietan-fixy,
- cukier waniliowy,
- 1 owoc granatu.
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
Okrągłą formę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy szpinak. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę.
Gdy ciasto wystygnie, nożem obcinamy wierzch ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy z fixami i odrobiną cukry pudru.
Na ciasto wykładamy śmietanę i obsypujemy rozkruszonym ciastem i nasionami/pestkami granatu.
Potrzebujemy:
- 450g drobnego, mrożonego szpinaku,
- 3 jajka,
- 300-340g mąki krupczatki (2 szkl.),
- 260g cukru (1 i 1/3 szkl.),
- 260ml oleju (1 i 1/3 szkl.),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300ml śmietany 30%,
- 2 Śmietan-fixy,
- cukier waniliowy,
- 1 owoc granatu.
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
Okrągłą formę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy szpinak. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę.
Gdy ciasto wystygnie, nożem obcinamy wierzch ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy z fixami i odrobiną cukry pudru.
Na ciasto wykładamy śmietanę i obsypujemy rozkruszonym ciastem i nasionami/pestkami granatu.
Smacznego!
piątek, 24 października 2014
Racuchy z jabłkami, czyli placki na słodko
Witam!
Nareszcie wróciłam do kuchni :)
W chorobie często mam ochotę na potrawy, smakołyki z dzieciństwa. Trzeba sobie jakoś umilić nieprzyjemne dni. Też tak macie?
Racuchy chodziły za mną od dłuższego czasu i w końcu je zrobiłam! Moja Babcia podawała je najczęściej do kartoflanki, natomiast moja Mama serwuje je z ogórkową. Bardzo za nimi przepadam i potrafię zjeść ich całkiem sporo. Od zawsze i zawsze podajemy je z cukrem :)
Potrzebujemy:
- 250ml mleka,
- 250ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 300g mąki pszennej,
- 2 duże jabłka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie odrobina cynamonu,
- odrobina oleju.
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Do miski dodajemy wszystkie składniki i łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Na rozgrzanej patelni z olejem, formujemy łyżką placki. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym, obsypujemy cukrem i gotowe!
czwartek, 9 października 2014
Powidła śliwkowe z kakao
Witajcie!
Piękna, ciepła, złota jesień! To moja ulubiona pora roku :)
Jak jesień to oczywiście powidła, a jak powidła to śliwkowe. Osobiście powidła jadam tylko z naleśnikami lub w cieście. Uwielbiam przełożony nimi piernik. Nadają także puszystości i lekkości murzynkowi. Z pewnością nie należę do osób wyjadających ze słoika. Najbardziej smakują mi powidła mojej przyszłej Teściowej. Używa bowiem tajemniczego składnika, mianowicie kakao :) Gwarantuję Wam, że jeśli raz je zrobicie to już nie przestaniecie i staną się kolejnym niezbędnym produktem Waszej spiżarni.
Potrzebujemy:
- 2,5kg śliwek,
- 1kg cukru,
- 64g cukru waniliowego,
- 15g kakao.
Przygotowanie
Śliwki dobrze myjemy i pozbawiamy pestek. Następnie je mielimy. Gotujemy, a właściwie smażymy przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy cukier i kakao, ciągle mieszając. Robimy to dopiero na końcu, by uniknąć przypalenia. Przekładamy do wygotowanych słoików i pasteryzujemy.
piątek, 26 września 2014
Zupa klopsowa
A tym razem co na obiad?
Zupa klopsowa należy do jednej z prostszych. Jest zupą typową dla Pomorza i Kujaw. W moim rodzinnym domu podawana była "na biało", czyli ze śmietaną i kroplą octu. Ta wersja bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Ostatnio skłoniłam się jednak ku wersji light i bardziej współczesnej. Uwielbiam tę zupę. Gorąco polecam!
Potrzebujemy:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- włoszczyzna,
- ziemniaki,
- jogurt naturalny,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- woda.
Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Dodajemy jedno jajko i formujemy klopsy.
W garnek (w zależności od liczy osób w rodzinie) wlewamy wodę, dodajemy kilka listków laurowych oraz ziele angielskie. Solimy. Przygotowaną włoszczyznę wkładamy do garnka i gotujemy kilkanaście minut. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy klopsy i gotujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i natkę pietruszki. Ziemniaki gotujemy osobno. Wkładamy do talerza i zalewamy zupą.
Smacznego!
czwartek, 25 września 2014
Placki z dynią, cukinią i papryką
Pyszne trio!
A raczej kwintet, bo na placki składają się oprócz dyni i cukinii, także papryka czerwona, zielona i żółta. Ostatnio sporo placków na blogu, ale naprawdę przepadam za tą formą obiadu. Naprawdę sycący i ląduje na stole po 20 minutach. Oczywiście z drobną pomocą Ukochanego :)
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia,
- 250-300g miąższu dyni,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 duża cebula (może być czosnkowa),
- 1 ząbek czosnku,
- zioła prowansalskie,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki lub przyprawy Luizjana,
- sól i pieprz,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Przygotowanie
Cukinię i dynię trzemy na dużych oczkach i doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Odsączamy nadmiar wody z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni formując placki. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego!
niedziela, 21 września 2014
Placki z dyni
Witajcie!
Czy Wy również cierpicie na brak czasu? Moja doba jest zdecydowanie za krótka w ostatnim czasie. Nareszcie zabrałam się za moją dynię. Przygotowałam trzy rodzaje placków. Dwa z nich znajdziecie poniżej.
Pozwólcie, że zachęcę Was do wypróbowania przepisów przedstawiając kilka faktów o dyniach:
- mają bardzo niską wartość kaloryczną,
- zawierają dużo błonnika przez co zwiększają uczucie sytości,
- są bogate w witaminę A i β-karoten, dzięki którym mamy piękną skórę i paznokcie oraz jesteśmy chronieni przed wolnymi rodnikami,
- zmniejszają ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów,
- zawierają dużo potasu odpowiedzialnego za regulację równowagi osmotycznej komórek i kurczliwości mięśni,
- pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
- zawierają dużo błonnika przez co zwiększają uczucie sytości,
- są bogate w witaminę A i β-karoten, dzięki którym mamy piękną skórę i paznokcie oraz jesteśmy chronieni przed wolnymi rodnikami,
- zmniejszają ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów,
- zawierają dużo potasu odpowiedzialnego za regulację równowagi osmotycznej komórek i kurczliwości mięśni,
- pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Przepis nr 1
Potrzebujemy:
- 250-300g miąższu dyni,
- 50-60g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- oliwa,
- 200-250g serka ricotta lub 100-150g serka koziego.
Przygotowanie
Dynię trzemy na dużych oczkach i blendujemy. Dodajemy dwa żółtka i ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie dodajemy ubite białka. Na patelnię wlewamy oliwę - ok. 2 łyżki. Na rozgrzanej oliwie formujemy placki. Smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Jeśli placki będą mało zwięzłe dodajcie jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
Przepis nr 2
- 250-300g miąższu dyni,
- 50-60g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka curry,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- oliwa,
- 200-250g serka ricotta.
Przygotowanie
Dynię
trzemy na dużych oczkach i blendujemy. Dodajemy dwa żółtka i ricottę.
Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
następnie dodajemy ubite białka. Na patelnię wlewamy oliwę - ok. 2 łyżki.
Na rozgrzanej oliwie formujemy placki. Smażymy do uzyskania
złoto-brązowego koloru. Jeśli placki będą mało zwięzłe dodajcie jeszcze
odrobinę mąki ziemniaczanej.
Smacznego!
czwartek, 21 sierpnia 2014
Tarta z borówkami
Tarta.
Jest pyszna, prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo kaloryczna. Nie wymaga pieczenia. Drogie Panie od czasu do czasu możemy podarować sobie odrobinę nieba. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi przepis, bo krążąc trafił i do mnie. Dziś przekazuję go Wam. Enjoy!
Potrzebujemy:
spód
- 250g herbatników,
- 100-150g masła 82%,
masa
- 500g serka mascarpone,
- 2 tabliczki białej czekolady,
oraz
- 400g borówek amerykańskich.
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną mieszanką wyklejamy tartę. Brzegi również. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 40 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Wylewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy borówki. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
Średnica formy - 28cm
Smacznego!
niedziela, 17 sierpnia 2014
Bigos z cukinii
Bigos! I to na dodatek z cukinii! Mniam.
Przepis jest prosty. Właściwie dodawałam do garnka to, co miałam pod ręką. Spontaniczne gotowanie i to bardzo, bo po 22.00. Nie lubię, gdy w kuchni coś się marnuje. Zostałam obdarowana kilkoma naprawdę dużymi cukiniami i trzeba było szybko coś wymyślić. Tak właśnie powstał ten bigos. Zapraszam!
Potrzebujemy:
- 2 duże cukinie,
- 2 duże cebule,
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku,
- kiełbasa podwawelska,
- 2 duże pomidory,
- sól, pieprz,
- pieprz kolorowy,
- ziele angielskie (3-4),
- liść laurowy (3-4),
- papryka słodka,
- 150g przecieru pomidorowego.
Przygotowanie
Kiełbasę z jedną, pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Cukinie oraz drugą cebulę ścieramy na dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili odlewamy nadmiar wody i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, około łyżeczki słodkiej papryki i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do garnka usmażoną kiełbasę z pomidorami oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 40-50 minut, do godziny.
Bigos można zamrozić i delektować się nim w chłodne, jesienne wieczory. Polecam!
piątek, 15 sierpnia 2014
Cukinia w plastrach
Witam!
Mówiłam Wam już, że uwielbiam cukinię. Staram się nią nasycić jak tylko mogę. Przygotowałam kolejny, prosty i smaczny obiad. Cukinia w plastrach zanurzona w cieście i usmażona. Raz dwa i gotowe!
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia,
- olej,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
- woda,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie
Obieramy cukinię i kroimy w plastry. doprawiamy ją solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: mieszamy mąkę, jajko, mleko, wodę, zioła. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Zanurzamy plastry w cieście i smażymy. Odsączamy na papierowych ręcznikach i gotowe.
Smacznego!
wtorek, 12 sierpnia 2014
Tagliatelle z pieczarkami,boczkiem i papryką w sosie śmietanowym
Dzień dobry!
Chciałabym poinformować, że moje przepisy od wczoraj znajdziecie na Durszlaku :)
Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie, to mam dla Was coś pysznego.
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek. Od 1972 r. makaron ten musi posiadać wzorcowe wymiary: 8mm szerokości po ugotowaniu oraz 0,6 lub 0,8mm grubości. W tradycyjnym przepisie tagliatelle podaje się z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu. Ja dziś łamię ten przepis i podaję go z sosem śmietanowym ;)
Potrzebujemy:
- 250g makaronu tagliatelle,
- 400ml śmietany 18%,
- 200g boczku,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka duża,
- 500g pieczarek,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- 1 ząbek czosnku,
- ser.
Przygotowanie
Smażymy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Doprawiamy. Dodajemy paprykę. Osobno smażymy boczek. W między czasie gotujemy makaron. Do dużego garnka dodajemy usmażone składniki ze śmietaną. Całość doprawiamy i lekko odparowujemy. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go do warzyw z boczkiem. Talerze obsypujemy pietruszką i serem.
Smacznego!
czwartek, 7 sierpnia 2014
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Witam!
Miał pojawić się podczas Świąt Wielkanocnych, ale zaginęły mi zdjęcia. Obiecałam, że do niego wrócę i w końcu nadszedł ten moment. Śmietanowiec możecie przygotować z innymi owocami jednak uważam, że brzoskwinie pasują do niego najlepiej.
Potrzebujemy:
Spód i posypka
- 5 żółtek,
- 250g margaryny do pieczenia (1 kostka),
- 450g mąki pszennej (3 szkl.),
- 150g cukru (3/4 szkl.),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa
- 990 ml śmietany 18%,
- 220g cukru (1szklanka),
- 1 budyń śmietankowy Dr Oetker,
- 5 białek (ubitych),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- brzoskwinie w puszce.
Przygotowanie
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Składniki na spód ciasta zagniatamy. Odkładamy małą kulkę, by potem posypać nią górę ciasta. Pozostałym ciastem wyklejamy spód blachy. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Produkty na masę mieszamy razem łyżką, dodajemy brzoskwinie i na samym końcu ubite białka. Na górę ciasta rozsypujemy resztę zagniecionego ciasta. Pieczemy przez 60 minut.
Smacznego!
poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Placuszki z cukinią
Nareszcie urlop! Doczekałam się. Teraz mogę troszkę nadgonić wpisy ;)
Latem zawsze z utęsknieniem czekam na pojawienie się cukinii. Zajadam się nią na różne sposoby- w placuszkach z papryką, z grilla, plastry w cieście, coś podobnego do bigosu... Możliwości jest dużo. Dziś przyszedł czas na placuszki :)
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia (naprawdę duża),
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula (może być czosnkowa),
- 1 ząbek czosnku,
- zioła prowansalskie,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 250g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Przygotowanie
Cukinię trzemy na dużych oczkach i doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Odsączamy nadmiar wody z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni formując placki. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Bardzo lubię je jeść w połączeniu z szybkim sosem, na który składają się ketchup i majonez.
Smacznego!
sobota, 2 sierpnia 2014
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron,makaron, makaron i jeszcze raz makaron!
Nie będę się rozpisywać. Do dzieła Moi Drodzy.
Potrzebujemy:
- 250g makaronu spaghetti,
- 1 cukinia,
- filet z piersi kurczaka,
- 400ml śmietany 18%,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- tymianek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie
Nie będę się rozpisywać. Do dzieła Moi Drodzy.
Potrzebujemy:
- 250g makaronu spaghetti,
- 1 cukinia,
- filet z piersi kurczaka,
- 400ml śmietany 18%,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- tymianek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie
Do większego garnka wlewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażamy. Dorzucamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach cukinię oraz posiekany czosnek, sól, pieprz, bazylię i tymianek, zioła prowansalskie. Dodajemy śmietanę. Raz jeszcze doprawiamy jeśli jest taka konieczność. Gotujemy makaron i dorzucamy do garnka. Makaron możemy posypać parmezanem lub listkami bazylii.
Smacznego :)
sobota, 19 lipca 2014
Łaciate muffinki
Nareszcie nastało upalne lato :)
Już na urlopach? Może w trakcie? Ja nadal przed. Znowu nadarzyła się okazja, by przygotować nowe muffinki. Tym razem na 50-te urodziny moich Rodziców. Bardzo proste dlatego zabierajcie się do pracy.
Potrzebujemy:
- 150g masła,
- 20g kakao,
- 220g mąki,
- 3 jajka,
- 60g mąki ziemniaczanej,
- 150g drobnego cukru do wypieków,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina olejku pomarańczowego lub rumowego.
Przygotowanie
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz 40g mąki ziemniaczanej przesiewamy. Osobno ucieramy mikserem masło z cukrem. Następnie dodajemy kolejno jajka. Na końcu dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Sypkie składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 20g mąki ziemniaczanej. Do papilotek nakładamy po łyżce, naprzemiennie obie masy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości, może być odrobinę więcej. Pieczemy 25 minut.
Smacznego!
czwartek, 26 czerwca 2014
Jogurt bananowo-truskawkowy
Pyszne śniadanie w kilka minut?
Mam dla Ciebie świetną propozycję. Kup owoce, jogurt i do dzieła!
Potrzebujemy:
- 1 średni banan,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 200-250g truskawek,
- 1 łyżka drobnego cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Mam dla Ciebie świetną propozycję. Kup owoce, jogurt i do dzieła!
Potrzebujemy:
- 1 średni banan,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 200-250g truskawek,
- 1 łyżka drobnego cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Blendujemy banana z jogurtem i łyżką soku. Przelewamy do szklanki lub miseczki. Następnie blendujemy osobno resztę składników i wylewamy na masę bananową.
Możesz dodać kawałki owoców lub ulubione płatki i śniadanie gotowe!
środa, 25 czerwca 2014
Sernik na zimno z truskawkami
W tym miesiącu zasypuję Was przepisami :)
Kolejny smakołyk przed Wami. To mój pierwszy sernik na zimno i z pewnością będą kolejne. Aksamitny, delikatny, zrównoważony. Jestem pewna, że będzie hitem na wielu imprezach. Przepis można dowolnie modyfikować.
Potrzebujemy:
- biszkopty,
- 0,5kg truskawek,
- 250ml śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 700g Danio lub jogurtu waniliowego (gęstego),
- galaretka poziomkowa lub truskawkowa.
Przygotowanie
Okrągłą blachę o średnicy 25cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy biszkopty. Na biszkoptach układamy część truskawek.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko schładzamy.
Ubijamy na sztywno śmietanę. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier puder oraz jogurt. Następnie cały czas ubijając/miksując dodajemy żelatynę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy biszkopty z truskawkami. Formę wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przygotowujemy galaretkę. Po stężeniu masy na wierzchu układamy truskawki i zalewamy galaretką. Całość ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Smacznego!
sobota, 21 czerwca 2014
Deser warstwowy
Spodziewasz się gości? A może ktoś niespodziewanie Cię odwiedził?
Jeśli chcesz szybko przygotować prosty i smaczny deser to mam dla Ciebie idealny przepis!
Potrzebujemy:
- owoce (na przykład truskawki, nie mniej niż 0,5kg),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- drobny cukier do wypieków (ilość zależy od użytych owoców),
- herbatniki,
- budyń waniliowy (gotowy lub przygotowany samodzielnie),
- kajmak.
Przygotowanie:
BUDYŃ
- 0,5l mleka,
Jeśli chcesz szybko przygotować prosty i smaczny deser to mam dla Ciebie idealny przepis!
Potrzebujemy:
- owoce (na przykład truskawki, nie mniej niż 0,5kg),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- drobny cukier do wypieków (ilość zależy od użytych owoców),
- herbatniki,
- budyń waniliowy (gotowy lub przygotowany samodzielnie),
- kajmak.
Przygotowanie:
BUDYŃ
- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.
Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do
odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko.
Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas
mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Mam nadzieję, że skorzystasz z powyższego przepisu na budyń :)
A teraz do dzieła. Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.
Smacznego!
piątek, 20 czerwca 2014
Muffinki jogurtowe z lemon curd
Dzień dobry!
Przepis, na który czekaliście z niecierpliwością. Muffinki jogurtowe zdominowały swoich poprzedników popularnością i smakiem :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Potrzebujemy:
- 300g mąki,
- 150g cukru,
- 8g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki startej skórki z cytryny,
- 2 jajka,
- 250ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 125g roztopionego masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- lemon curd (przepis).
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę z sypkimi składnikami, dodajemy cukier,cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej misce mieszamy jajka z jogurtem i roztopionym (przestudzonym) masłem. Łączymy składniki. Wypełniamy papilotki. Pieczemy 20-23minuty.
Gdy muffinki przestygną wypełniamy je szprycą przygotowanym wcześniej lemon curd. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
wtorek, 17 czerwca 2014
Muffinki kakaowe z budyniem
Kolejny przepis!
Tym razem pyszne muffinki czekoladowe z budyniem. W smaku przypominają murzynka :) Myślę, że przypadną Wam do gustu.
Potrzebujemy:
- 1,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 50g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 150ml mleka,
- pół tabliczki ulubionej czekolady,
- budyń (z 400ml mleka) najlepiej domowy:
Przygotowanie
Tym razem pyszne muffinki czekoladowe z budyniem. W smaku przypominają murzynka :) Myślę, że przypadną Wam do gustu.
Potrzebujemy:
- 1,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 50g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 150ml mleka,
- pół tabliczki ulubionej czekolady,
- budyń (z 400ml mleka) najlepiej domowy:
- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
Przygotowanie
Budyń:
Z 400ml mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do
odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko.
Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas
mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Budyń musi ostygnąć.
Muffiny:
Sypkie składniki przesiewamy. Całość oprócz budyniu i czekolady miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do połowy, następnie nakładamy jedną łyżkę budyniu i dolewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Muffinki z owocami
Witajcie!
Czerwiec upływa pod znakiem muffinek! Zaraz po pastelowej sesji otrzymałam zlecenie na przygotowanie muffinek na 90-te urodziny pewnej uroczej Pani. Z rozpędu upiekłam aż trzy rodzaje! Dziś pierwszy z trzech przepisów. Jeśli piekliście muffinki z czekoladą i truskawkami (przepis) to nie powinniście mieć żadnych problemów.
Potrzebujemy:
- 75g borówek,
- kilka truskawek,
- biała czekolada,
- 150g masła,
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 180-190g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,
- 170ml mleka.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Następnie
dodajemy cukier. Jajka miksujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
Łączymy wszystkie składniki łyżką.
Truskawki kroimy na cząstki.
Papilotki wypełniamy do połowy, dokładamy jedną lub dwie ćwiartki truskawki oraz dwie borówki i zalewamy ciastem. Gdy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą
i dekorujemy, na przykład borówkami.
Smacznego!
wtorek, 10 czerwca 2014
Muffinki czekoladowe z kajmakiem
Kolejny słodki post!
Przepis na muffinki czekoladowe z kajmakiem :) Również wzięły udział w pastelowej sesji urodzinowej dla sklepu internetowego Partybox.pl. Myślę, że przypadną Wam do gustu.
Potrzebujemy:
- 75g masła,
- 75g mlecznej czekolady,
- 50g brązowego cukru,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 60g mąki,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kajmak.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami.
Masło oraz czekoladę wkładamy do rondelka i roztapiamy mieszając. Dodajemy cukier, cynamon oraz sól. Odstawiamy. Dodajemy jajka i energicznie mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wypełniamy papilotki i pieczemy około 20-25 minut. Gdy muffinki wystygną wypełniamy ich środek lekko podgrzanym kajmakiem za pomocą rękawa z odpowiednią tylką lub szprycą. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
niedziela, 8 czerwca 2014
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Witajcie!
Powiem szczerze, że chciałam przygotować tartę lub sernik z truskawkami, ale musiałam zmienić plany. Zostałam bowiem poproszona o upieczenie muffinek na sesję zdjęciową dla sklepu internetowego Partybox.pl. Stanowiły piękne uzupełnienie pastelowego bufetu urodzinowego. Efekty tej sesji będziecie mogli podziwiać już wkrótce na blogu sklepu, a zaprezentowany zestaw urodzinowy będzie dostępny w sprzedaży już za kilka dni. Poinformuję Was o tym na facebooku i twitterze, obiecuję :) A teraz czas na przepis!
Potrzebujemy:
- 150g masła,
- 150g białej czekolady,
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 180-190g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,
- 170ml mleka,
- 30dag truskawek,
dodatkowo:
-100g białej czekolady.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Następnie dodajemy cukier. Jajka miksujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Łączymy wszystkie składniki łyżką, dodajemy także posiekaną czekoladę. Truskawki kroimy na cząstki.
Papilotki wypełniamy do połowy, dokładamy truskawki i zalewamy ciastem. Zaleca się do 3/4 wysokości papilotki, jednak ja zalewam je prawie do samej góry. Gdy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą i dekorujemy.
Smacznego!