Tradycyjną przygotowuje się w okrągłej foremce, a po stężeniu odwraca do góry dnem i przybiera musem owocowym oraz owocami.
Nie zdążyłam podzielić się z Wami tym przepisem przed Walentynkami... Musicie mi wybaczyć. Jestem pewna, że skorzystacie z niego przy innej okazji.
Potrzebujemy:
- 250ml pełnego mleka (3,2%),
- 500ml śmietany kremówki 36%,
- 0,5 szkl. cukru,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- woda.
Przygotowanie
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Radzę, by użyć o 100ml wody mniej niż zaleca się na opakowaniu. Wystudzoną galaretkę przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.
Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy cukier i ziarenka z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłej mieszanki z rondelka. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie odstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje przelewamy do pucharków z wcześniej przygotowaną galaretką i ponownie odstawiamy do lodówki.
Przybieramy truskawkami lub musem truskawkowym.
Deser można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki i desery na każdą okazję Doroty Świątkowskiej.
Smacznego!!!