Po dość długiej nieobecności wracam do Was z prostym przepisem na szybki obiad :)
Nie obiecuję, że będę publikowała na bieżąco, ale postaram się bywać tu częściej.
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia,
- 1 duża cebula,
- kilka ziemniaków,
- boczek,
- ulubione zioła (użyłam mieszanki ziół dalmatyńskich),
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki śmietany 30%,
- ser (można go pominąć).
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po wystudzeniu kroimy w talarki. Cukinię myjemy i obieramy (można nie obierać). Kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek z cebulą. Następnie do naczynia żaroodpornego dodajemy warstwami: ziemniaki, cukinia, zioła, sól i pierz, boczek z cebulką i kolejne warstwy aż skończą się nam składniki lub zabraknie miejsca. Obsypujemy natką pietruszki. Całość zalewamy mieszanką rozkłóconych ze śmietaną i ziołami jajek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pod koniec dodajemy ser. Można go także zetrzeć do mieszanki z jajkami.
Smacznego!