W lewym narożniku udka z kurczaka w miodzie, w prawym pleśniak z porzeczkami. Walka była bardzo wyrównana. Pojedynek na Facebooku wygrał smak słodki! Zwycięzcą zatem został pleśniak z porzeczkami. Upiekłam go na urodziny mojego Taty. Bardzo podoba mi się w nim lekko kwaśny smak, który cudnie równoważą słodka bezowa pianka i kruszonka.
Jeśli nie lubicie porzeczek z powodzeniem możecie zastąpić je swoimi ulubionymi owocami.
Potrzebujemy:
Spód i kruszonka
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru,
- 250g margaryny do pieczenia,
- 5 żółtek,
Beza
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
oraz
- 350-500g czarnych porzeczek.
Przygotowanie
Sprawa jest bardzo prosta. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na spód i kruszonkę łączymy i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, a resztą wyklejamy blachę. Na ciasto wykładamy porzeczki. Następnie wylewamy puszystą, błyszczącą pianę z ubitych z cukrem białek. Na wierzch ciasta kruszymy odłożone wcześniej zagniecione ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
mniamm pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń