Dziś chciałabym zaproponować Wam pyszną i zdrową sałatkę z kaszą gryczaną.
Podkreślałam już kilka razy, że czas najwyższy zacząć włączać różnego rodzaju kasze do codziennego jadłospisu. Tym razem proponuję kaszę gryczaną. Pozwólcie, że przedstawię dzisiejszą gwiazdę.
Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki, której nie zalicza się do zbóż. Jest bogata w białko, unikatowe aminokwasy - lizynę i tryptofan, zawiera także witaminy B1 oraz PP, a także związki wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. Jej spożywanie zaleca się szczególnie dzieciom i kobietom w ciąży. Jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako źródło rutyny.
Kasza gryczana występuje także jako kasza krakowska. W wyniku rozdrabiania i polerowania traci wiele składników odżywczych. Była ulubioną kaszą Anny Jagiellonki. Na jej życzenie sprowadzano ją z Krakowa, stąd nazwa.
Gryka uprawiana jest głównie na Lubelszczyźnie. Kwitnie na biało oraz różowo. W Panu Tadeuszu wspominał o niej Adam Mickiewicz: Gryka jak śnieg biała.
Potrzebujemy:
- 150g kaszy gryczanej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 4 duże ogórki konserwowe lub korniszony,
- 3 cebulki dymki,
- świeża pietruszka,
oraz
- oliwa,
- łyżka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- sól morska i pieprz.
Przygotowanie
Kaszę gotujemy i studzimy. Kroimy cebulę i ogórki w kostkę. Dodajemy kukurydzę, fasolę. Łączymy składniki. Posypujemy świeżą pietruszką. Dodatkowo przygotowujemy sos. W moździerzu rozdrabniamy czosnek z solą morską i pozostałymi składnikami. Proponuję, by każdy sam skraplał sałatkę sosem tuż przed zjedzeniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz