Strony

sobota, 11 kwietnia 2015

Ptysie

Ptysie!
Wszyscy myślą, że pieczenie ptysi to bardzo skomplikowana sprawa. Nic bardziej mylnego. Właściwie to jestem skłonna powiedzieć, że trudno by było je popsuć.

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego. Wypełnia się je kremem lub bitą śmietaną, obsypuje cukrem pudrem lub czekoladą. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego - petit choux (pti szu), co dosłownie znaczy mała kapusta.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję. Odrobinę zmieniłam składniki na bitą śmietanę.
 
ptysie z bitą śmietaną, ptysie ze śmietaną, małe ptysie, ptyś, ptysie przepis, przepis na ptysie, małe ptysie przepis,

Potrzebujemy:

- 125g masła,
- 170g mąki pszennej (1 szklanka),
- 250ml wody (1 szklanka),
- 4 duże jajka,

oraz

- 500ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 2ml olejku waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii.

Przygotowanie

W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto można zdjąć z ognia, gdy odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na blachę wysmarowaną masłem wyciskamy okrągłe porcje ciasta używając rękawa cukierniczego. Starajcie się zachować spore odstępy między ptysiami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i olejek lub nasiona wanilii.
Po upieczeniu studzimy ptysie. Następnie należy przekroić je wzdłuż i napełnić bitą śmietaną. Na koniec opruszamy cukrem pudrem.

ptysie z bitą śmietaną, ptysie ze śmietaną, małe ptysie, ptyś, ptysie przepis, przepis na ptysie, małe ptysie przepis,

Smacznego!

1 komentarz: