Witajcie!
Dawno tu nie zaglądałam. Czuliście się opuszczeni? Wiem, że nie :P
Czas na konkrety. Przygotowałam dla Was babkę serową według przepisu mojej mamy. Możecie wykonać ją na średniej blaszce lub w formie prostokątnej, podłużnej. Gwarantuję, że jest pyszna.
BAZA - biszkopt
Potrzebujemy:
- 2 jajka,
- 1,5 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 margaryny do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy kolejne składniki.
MASA SEROWA
Potrzebujemy:
- 1/2 kg twarogu,
- 1/2 margaryny do pieczenie,
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kartoflanki,
- 1 szkl. cukru,
- cukier waniliowy,
- starta skórka z cytryny,
- bakalie (własny wybór, można pominąć)
Wszystkie składniki należy połączyć w jednolitą masę (białka jajek ubijamy na pianę). Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia.
Całość wykładamy na blachę warstwowo: 1. baza-->2. masa serowa-->3. baza.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180
stopni.
stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz